WorldViz User Forum

WorldViz User Forum (https://forum.worldviz.com/index.php)
-   Vizard (https://forum.worldviz.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   .3ds files won't display texture (https://forum.worldviz.com/showthread.php?t=3351)

Yamaha_ERG121 01-18-2011 03:08 AM

.3ds files won't display texture
 
Hi all

I am having a problem with vizard...

I always make my 3D models in 3dsmax and also texture them in there. But now i want to import these models into vizard. (I use the .3ds file format).

Importing the model isn't a problem but adding the texture is. The texture won't display! I searched the net to find a solution, but haven't found anything yet.

Isn't there any simpel tutorial? I am new to vizard because i have to use it for a school project.

Jeff 01-18-2011 11:28 AM

If you are using 3dsmax we suggest using the OSG exporter available on our download page. It allows you to export models to Vizard's native .osg text format, or .ive binary format. The Vizard Help has some information on using the OSG exporter.

The following article discusses the materials that are supported using the OSG exporter:
http://kb.worldviz.com/articles/1393

Yamaha_ERG121 01-19-2011 01:33 PM

Hi and thank you for your reply.

I now have a model which i exported as .ive but the textures won't load either... I don't know what to do anymore.. since 3dsmax doesn't give any kind of error. I tried with different models but no effect at all.

Funny thing is that now instead that the model looks gray, it looks kind of brown but still with no textures.

I must be missing something here... i was following the tutorial listed below:

http://www.worldviz.com/vizhelp/exporting.htm

I apply textures in 3dsmax with the material editor... And in the code i only open the .ive file, is that correct? When i import the model into vizard i get a no textures message under it.

Anymore has done this before? It's so frustrating i just can't get any textures in vizard..

Yamaha_ERG121 01-19-2011 02:12 PM

Okay,

I guess something is already going wrong in 3dsmax. I have 3dsmax 2010 (32 bit) with the latest plugin for ive/osg export.

But when i export the model in 3dsmax and select the preview button, i don't even see textures in the preview. Of course i see textures on the viewer from max self.

Anyone has any idea what i am doing wrong?

Jeff 01-19-2011 02:33 PM

Are you using a standard material as in the knowledge base article?

Yamaha_ERG121 01-20-2011 01:14 AM

No, i am using an actual texture. (Used normal mapping, unfolded the cube and made a texture, created from a uvw map).
Nothing fancy, just some colors on a cube. (no bump maps or anything).

This morning i also tried it with another version of 3dsmax. (2011, with the osg/ive exporter), but still nothing... in the preview modus 3dsmax shows a blank cube, when rendered in 3dsmax the texture displays still fine.

Veleno 01-31-2011 11:12 AM

1 Attachment(s)
Hi Yamaha,

There seems to be a misunderstanding here. In 3ds max, maps and materials are separete things. Maps/textures are contained within materials. For exporting, you need to be using the "Standard" material type with your texture in the Diffuse, Self-Illumination or Reflection slot.

I've attached a screenshot of the recommend OSG Exporter settings.


All times are GMT -7. The time now is 07:47 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2018 WorldViz LLC