WorldViz User Forum  

Go Back   WorldViz User Forum > Precision Position Tracker (PPT)

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average. Display Modes
  #1  
Old 11-10-2005, 03:44 PM
nickyee nickyee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stanford, CA
Posts: 19
Tracking Issue

We've had a particular tracking problem since upgrading to the new PPT. The tracking sometimes flies off to a point thousands of meters away. So the HMD shows a black flicker. There is no other source of light (and typically those would only be a few meters away) and this happens even when the person isn't moving.

Do you have any idea what might be causing this or what I could check?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-10-2005, 06:24 PM
mspusch mspusch is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 211
Hi Nick,
'
This sounds like an interesting one. I'll send you the instructions how to upgrade your PPT software to the latest version. This will most likely fix it. If not, it's a camera/genlocking issue and we have to get on the phone and test the individual cams and cables. Have fun!

Matthias
Reply With Quote
  #3  
Old 11-11-2005, 06:09 AM
tobin tobin is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 251
Are they any reflective objects visible to any of the cameras (mirrors, chrome plates, disco balls, etc)? Even a erasable whiteboard is sometimes reflective enough to create virtual targets that'll really throw off the tracker.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-11-2005, 09:29 AM
Vygreif Vygreif is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 21
Matthias sent me the PPT upgrade and that has fixed the flickering problem, but we now seem to have a scaling problem.

Movement in the XYZ planes are now smaller than they used to be. So walking the same distance in the physical world now moves the person LESS in the virtual space that it used to. Is there an easy way to fix/scale that?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2005, 09:32 AM
nickyee nickyee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stanford, CA
Posts: 19
Sorry I posted the previous message under the wrong user name (at lab right now). This is Nick Yee.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-11-2005, 10:20 AM
mspusch mspusch is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 211
please have a look at the options - there is a drop-down box where you can choose the size of your calibration board.

when upgrading, it was probably changed to the default of 55cm, which is wrong for your system.

therefore, please change it back to 90cm, click apply and close the options window. close the ppt software. restart the ppt software. recalibrate. this should fix it.

have fun!

Matthias
Reply With Quote
  #7  
Old 11-11-2005, 10:57 AM
nickyee nickyee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Stanford, CA
Posts: 19
Awesome thanks - everything's groovy now

Last edited by nickyee; 11-11-2005 at 12:55 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2018 WorldViz LLC