WorldViz User Forum  

Go Back   WorldViz User Forum > Vizard

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 04-25-2011, 04:15 PM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
Weird texture on .ive model viewed from Sensics HMD

Hi all,

I am using Vizard 4 beta2. I have a Sensics xSight HMD with 6 panels on each eye. I export a 3D building model from 3ds max 9.0 to a .ive file. The model contains materials with textures. It looks fine in the 3ds max. It also looks fine if it is shown on the LCD monitor (as with viz.go() command). The problem is when I looked through the xSight HMD the texture looks really weird (see attached screen-shot, left).

The Sensics has a plug-in for Vizard, which is convenient for user to setup the HMD. Only needs two line codes:

import sensics
hmd=sensics.load(panelalign="panelalign.txt",layou t="layout.txt",clearcolor=viz.BLACK)

The layout.txt file contains information where to output the images. If I output the images to the HMD (via two TripleHead2Go splitters), the images look weird as I shown above. However, if I output the images to a LCD monitor, it looks just fine (see attached screen-shot, right).

Does anyone has any idea why this happens? Is it a problem of Vizard or is it a problem with Sensics plug-in.

Thanks in advance.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	From headset.JPG
Views:	1442
Size:	205.3 KB
ID:	421   Click image for larger version

Name:	On monitor.JPG
Views:	1316
Size:	178.3 KB
ID:	422  
Reply With Quote
  #2  
Old 04-25-2011, 06:29 PM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
I forgot to tell that the weird texture only occurs to the .ive model. The texture attached to the objects that created by Vizard itself was just fine (such as the sky and the ground). The problem seems only related to the imported .ive model.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-26-2011, 07:13 AM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
It seems the problem is not caused by Sensics plug-in or the xSight HMD. In my code, I commented the Sensics lines and directly used the viz.go(viz.FULLSCREEN) method. I found whenever the image output to the normal LED monitor, the texture looks fine. However, when the image go through the Matrox TripleHead2Go splitter, the texture becomes weird. It seems that the problem is probably caused by the incompatibility between the Matrox and the Vizard (because previously when I used Virtools with the Matrox, there was no such a problem). If it is the case, what can I do now?

Last edited by Zhi; 04-26-2011 at 07:15 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-26-2011, 10:26 AM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
I connected one output of the Matrox TripleHead2Go (which was feed to the xSight HMD) to a normal LCD monitor and the weird texture was seen on the LCD monitor as well. This clearly suggest that the problem I got is not caused by the Sensics HMD or the Sensics Vizard plug-in. It is apparently caused by the Matrox TripleHead2Go.

Since we used the same Matrox device with Virtools previously and it worked fine. I feel that the problem might due to the incompatibility between Matrox and Vizard. Or it might be a bug in the Vizard 4 beta2. I have not tested it with other version of the Vizard yet.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-26-2011, 11:33 AM
farshizzo farshizzo is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 2,849
It looks like an issue with the OpenGL driver. Where did you get the .ive model from? Is it using compressed textures?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-26-2011, 12:00 PM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by farshizzo View Post
It looks like an issue with the OpenGL driver. Where did you get the .ive model from? Is it using compressed textures?
The original model is a 3ds max 9 file. I exported it from the 3ds max 9 using the OSG exporter. See the attached screen-shot for the OSG settings. The .ive file is nearly 20M, so I could not attach it with this post. I don't know what is compressed texture. The textures in the max file are just normal bitmap textures.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IVE Exporter Settings.JPG
Views:	1357
Size:	219.1 KB
ID:	423  

Last edited by Zhi; 04-26-2011 at 12:03 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-28-2011, 06:41 AM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
Hi farshizzo,

Do you have further suggestions?
Reply With Quote
  #8  
Old 04-29-2011, 11:21 AM
farshizzo farshizzo is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 2,849
Try disabling the "Free image memory" option. If that doesn't work then you'll need to open a support issue and supply the max file so our artist can have a look at it.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-10-2011, 09:45 AM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by farshizzo View Post
Try disabling the "Free image memory" option. If that doesn't work then you'll need to open a support issue and supply the max file so our artist can have a look at it.
Unfortunately, disabling the "free image memory" option does not help. Attached figure was rendered under the viz.FULLSCREEN mode in Vizard. The left half image was the screen of a LED monitor, the right half image was the virtual screen generated by the Matrox TripleHead2Go splitter.

The weird texture was not happened to a particular 3ds model but to all the 3ds models I have exported to Vizard. It seems it is a problem of the compatibility between Matrox and Vizard (because Matrox with Virtools does not have such a problem).

I am using the beta2 version of Vizard 4. We have not bought Vizard yet. Am I eligible to the support. If I am, how to open an support issue. Thank you!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	FullScreen.JPG
Views:	1330
Size:	484.5 KB
ID:	425  

Last edited by Zhi; 05-10-2011 at 09:47 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-10-2011, 09:54 PM
tobin tobin is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 251
First, can you confirm that you still don’t get this artifact with other 3D software in conjunction with your triphead2go device? It seems to be an interaction between the triplehead2go drivers, your display drivers, and possibly Vizard. This will be difficult to replicate without the exact same hardware.

Second, it’s a bit of a shot in the dark, but have you tried exporting the IVE with DXT1 compression?

Re opening a support issue, you may go ahead and upload your MAX file to the dropbox below and we’ll have a look to see if there’s anything particularly unusual with it:

http://www.worldviz.com/support/upload.html
Reply With Quote
  #11  
Old 05-11-2011, 07:10 AM
Zhi Zhi is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 49
Hi Tobin,

I used the DXT1 compression. Now the problem solved (See attached screen-shot). Great! Thank you for your suggestion.

By the way, what is the difference between the different compression modes. How does user know which mode to use?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	OK.JPG
Views:	1346
Size:	473.0 KB
ID:	426  
Reply With Quote
  #12  
Old 02-25-2013, 04:38 AM
raj raj is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: India, mumbai
Posts: 19
Wired display issue

Hi

we having trouble in 3d display.
initially when we project with only one projector the display showing 3d on wall & also shows the 3d stereoscopic view with no issues.

But when we connect another Projector for cave mode. The display shows the pink & blue color tint on 3d content.

we have already replace the batteries of the 3d glasses.
Regards,

Rajesh
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to render a texture of the transparent object and then blur it whj Vizard 1 09-25-2012 03:15 PM
How to apply shader and render texture to an object whj Vizard 0 04-23-2010 12:23 PM
Change model alpha and memory leak hosier Vizard 2 06-25-2009 10:55 AM
Successful Cal3D Export But Texture Problems ezanih Plug-in development 2 01-26-2009 04:28 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2023 WorldViz LLC