WorldViz User Forum  

Go Back   WorldViz User Forum > Vizard

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
  #1  
Old 10-13-2014, 09:58 AM
VirtuallyInsane VirtuallyInsane is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 9
Blender .obj 3D models to Vizard 5

Hello everyone,

just ran in to some problem when using my usual routine of loading 3D models into Vizard. I use Blender, export as .obj wavefront (with textures, tried both .png and .jpg format) and load them into Vizard as either .obj or .osgb (via 3DS Max).

This worked like a charm with Vizard 3 and 4, however the textures won't load in Vizard 5 (tried with little test file attached as .zip). The textures won't load both if I load the model with viz.add() in the engine or have a peek using the Inspector.

I'm not quite sure whether there might be some trouble with Blender .objs or I am doing something completely wrong... or should I switch to 3DS Max entirely

Many thanks and best regards!

Alvin
Attached Files
File Type: zip test.zip (862.8 KB, 562 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 10-13-2014, 11:10 AM
farshizzo farshizzo is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 2,849
Thanks for providing a sample model!

I just tried it out, and strangely the texture loaded fine when running the script, but failed to load when opening through Inspector. We'll have a look into this and report back.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-13-2014, 11:32 AM
farshizzo farshizzo is offline
WorldViz Team Member
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 2,849
I noticed the .mtl file you provided references the texture in a "textures" sub-directory. Try creating a "textures" directory in the same directory as the .obj file and move the textures into the sub-directory. I believe this should fix the issue.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-14-2014, 12:36 AM
VirtuallyInsane VirtuallyInsane is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 9
Thanks a lot for looking into this, and I am happy to hear it works on your Vizard 5 computer!

I still have the problem, irrespective of whether correct relative paths are used for textures in the .mtl file...

I'll activate Vizard 5 (still in Trial Mode) and try on a better computer maybe that helps!
Reply With Quote
Reply

Tags
3d models, blender

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No textures in Vizard after exporting from Blender 2.69 ChrisMa Vizard 4 04-16-2014 11:36 PM
Vizard 4 Beta Testing farshizzo Announcements 0 02-01-2011 10:46 AM
Vizard and blender 3d amartin7211 Vizard 0 11-12-2010 07:56 AM
Vizard tech tip: Using the Python Imaging Library (PIL) Jeff Vizard 0 03-23-2009 11:13 AM
Importing from Blender and getting "real" sizes for models? tmcw Vizard 1 03-19-2007 09:37 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2018 WorldViz LLC