WorldViz User Forum  

Go Back   WorldViz User Forum > Vizard

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 05-07-2008, 06:05 PM
joeymax joeymax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: England
Posts: 11
Unhappy fixing alpha textured objects

Hi there

i have created a tree object in 3dsmax which has a diffuse and alpha texture applied. when i view the object in vizard, there seems to be some problems.

when there is a few alpha textured objects on screen at once they seem to flicker, sometimes they have their transparency, sometimes they dont, and sometimes a grey/white border appears around the object (when that part of the object should be see-through).

I think this has something to do with draworder maybe??

I can send you my scene (along with the textures) but its in a 6mb zip folder (they only let you upload 1mb on here)

Ideally what i want to be able to do is create a scene with lots of trees (2d alpha textured billboards) and i want them to work properly, so that there is no conflicts with other objects in the scene, no pop-ups/flickering etc.
Again.. probably easier to explain if i send you my file.

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 05-07-2008, 10:12 PM
k_iwan k_iwan is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 115
Hi,

I use PNG image format with transparency on the image. It works well.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-08-2008, 05:54 AM
nige777 nige777 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: UK
Posts: 78
RE:Alpha

Hi Joey,

This is a draworder issue i think mate. High numbers are drawn first and low last (i think thats right!?), so if your alpha's are showing the background colour instead of what is behind them (white or black), try increasing their draworder number.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-08-2008, 06:24 AM
joeymax joeymax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: England
Posts: 11
thanks... I'll try using PNG's

can i simply apply the PNGs to objects in max and still get the transparency, or do i have to apply the PNGs to the model through vizard. if so I guess i still need to apply a uwv map modifier before i export so the texture looks correct?

..is there no way to correct the 'flickering' problem when using standard diffuse/alpha texture?

thanks again
Reply With Quote
  #5  
Old 05-08-2008, 06:26 AM
joeymax joeymax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: England
Posts: 11
sorry i posted that last message before noticing your reply nige, i'll try that first.. cheers
Reply With Quote
  #6  
Old 05-09-2008, 11:31 PM
joeymax joeymax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: England
Posts: 11
Thumbs up

thanks guys! it works perfect now

if anyone else has suffered the same problem, simply texture the model with a PNG texture (with transparency) then in vizard make sure you set the draworder to something high...

Code:
tree = viz.add('tree_1.ive')
tree.draworder(1000)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Improve performance with large number of onthefly objects? Fox5 Vizard 7 04-28-2008 05:19 PM
Alpha and Texturing questions Manny Vizard 3 03-08-2007 11:55 AM
Could not find plugin to load objects... halley Vizard 1 05-30-2006 11:01 AM
putting objects on the screen jargon Vizard 7 05-24-2005 11:31 AM
Overlaying Textures with Alpha Masks vjosh Vizard 7 04-06-2005 07:46 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2018 WorldViz LLC